Az Európai Bizottság zöld jelzést adott a Kormány Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programjának (KÖFOP). A döntés eredményeként 342 Mrd Ft jut a közigazgatás fejlesztésére, az állampolgárok számára nyújtott kormányzati szolgáltatások javítására.

Az operatív program része a Széchenyi2020 programnak, amely 10 operatív program keretében garantálja az ország fejlesztési forrásainak lehívását. Az Európai Bizottság támogatói döntése lehetővé teszi az Államreform 2.0 finanszírozását, amely program jelentősen csökkenti az állampolgárok adminisztratív terheit, és a vállalkozásbarát ügyintézést támogatja.

A részletes célok között szerepel, hogy 400 eljárás esetében (Pl.: lakcímváltozás bejelentése kizárólag egy alkalommal, egységes elektronikus kártya bevezetése – jogosítvány – személyi igazolvány – lakcímkártya; időpont-foglalási, ügykövetési, elektronikus számlázási és fizetési, az ügyfél-tájékoztatási ügyintézési rendszerek bevezetése) csökkenjen az állami ügyintézés ideje, kiteljesedhessen az e-kormányzás feltételrendszere, és több mint 60 ezer közalkalmazott kapjon felkészítést az új ügykezelés hétköznapi gyakorlatba történő átvezetésére.

A Széchenyi2020 KÖFOP programja három csatornán keresztül finanszírozza a fejlesztéseket:
1. prioritás: az adminisztratív terhek csökkentése
2. prioritás: a szolgáltatási szemlélet és az etikus működés megerősítése
3. prioritás: az uniós finanszírozású operatív programok végrehajtásához kapcsolódó technikai költségek finanszírozása

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: a kormány nem egy újabb nagy reformot hirdet, hanem lépésről lépésre szeretné szolgáltató baráttá tenni a közigazgatást, az emberek bizalma a nagy államigazgatási reformokban megbicsaklott.

Az új programtól, a 342 milliárd forint felhasználásától kis lépésekben lehet eredményekre számítani, a kis lépések állnak össze egy átfogó szolgáltatói reformmá - mondta.

Hozzátette: az a legfontosabb célkitűzés, hogy az állam valóban szolgáltasson akár az állampolgároknak, akár a cégeknek, és ne éljen vissza az állampolgárok idejével.

(Miniszterelnökség, MTI)