A KRESZ szabályok minden közlekedőre egyformán vonatkoznak, sajnos sok kerékpáros ezt elfelejti. Néhány szabály, amit a kerékpárosoknak be kell tartani.

Továbbra is tilos az egyirányú utcákban forgalommal szembe kerékpározni! Kivétel, ha azt kiegészítő tábla megengedi! Városunkban ilyen tábla nem található! Minden egyirányú utcának visszafele van párja. (Pl.: Petőfi S. u. párja Weszprémy G. u.)

Járdán tilos kerékpározni! A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek adódhatnak. Emellett a kapualjakból kihajtó autós, az ingatlanról kilépő lakó nem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból. Az úttesten nagy a járműforgalom, vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán kerékpározni.

A kerékpárút használata kötelező, vagyis, amennyiben létezik kerékpárút, nem vehetjük igénybe a párhuzamos úttestet. Csak azt az útszakaszt tekinthetjük kerékpárútnak, amit táblával jeleztek. A kerékpárút végét jelző táblánál le kell szállni és innen tolni kell a kerékpárt.

A leírtakra való tekintettel, felhívunk minden kerékpáros figyelmét a szabályok betartására. Ha nem tartjuk be a közlekedési szabályokat, baleset történhet!

A Közterület-felügyelet ellenőrzi a szabályok betartását és szabálysértés észlelését követően megteszi a szükséges intézkedést.
A kerékpárosok egyirányú utcába, menetiránnyal szembe történő behajtása a következő hetekben fokozottan ellenőrizve lesz. A szabálysértés feljelentés nyomán, fix 30 000 Ft bírsággal sújtandó.


Közterület-felügyelet