A vidékfejlesztési program keretében megnyíló pályázati források, valamint az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések, és az ökológiai gazdálkodás támogatása is a témái között szerepelt annak a szakmai tanácskozásnak, amelynek a városháza Báthory terme adott otthont október 20-án.

A rendezvényen Kiss Attila polgármester elmondta, minden területen, így az agráriumban is igaz, hogy a versenyképesség kialakítása és megtartása kiemelt cél kell legyen. Ennek egyik előfeltétele a pályázati lehető- ségek és források minél szélesebb körű kiaknázása.

 

Szabó Sándor, az agrárkamara megyei szervezetének elnöke szólt arról, hogy az Európai Bizottság idén augusztusban fogadta el Magyarország 2014-2020-as időszakára vonatkozó vidékfejlesztési programját. A magyar agrárium jövője szempontjából létfontosságú, hogy a mintegy 1300 milliárd forint forrást, a hazai termelők minél hatékonyabban tudják felhasználni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért kiemelt figyelmet fordít tagjai tájékoztatására. A kis- és közép-vállalkozásoknak még inkább érdemes naprakész információkkal rendelkezniük, hiszen az uniós támogatások mintegy 80%-a kerülhet hozzájuk. A tanácskozás a továbbiakban Papp Gergely agrárkamarai főigazgató-helyettes előadásával folytató- dott, aki a vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről szólt, majd a fiatal gazda programról, illetve a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat, illetve az öntözésfejlesztésről tájékozódhattak a megjelentek.

H. Fehér Ildikó